Liceum Ogólnokształcące (4-letnie po szkole podstawowej)
- dodatkowe zajęcia z zakresu: gastronomii, fryzjerstwa, kosmetyki, informatyki!
- możliwość uczestniczenia w dodatkowych kursach kwalifikacyjnych!
Szkoła Branżowa II stopnia (2-letnia po szkole branżowej I stopnia)
-
technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych skierowane jest do ludzi, którzy lubią przygodę ze sztuką kulinarną, dbają o siebie i innych, myśląc o zdrowym odżywianiu. Podjęcie kształcenia na tym kierunku daje wiedzę o zasadach racjonalnego żywienia i praktyczne umiejętności związane ze sporządzaniem potraw i ich właściwym serwisem. Podczas kształcenia uczniowie poznają organizację zakładu gastronomicznego oraz nowoczesne metody zarządzania działalnością gospodarczą. Nabyte kompetencje zawodowe są doskonalone podczas praktyk w kraju lub za granicą.
Na kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych mogą zapisać się absolwenci szkoły branżowej I stopnia w zawodzie kucharz.
-
technik usług fryzjerskich
Technik usług fryzjerskich to szansa na zdobycie atrakcyjnego zawodu stale obecnego na rynku usług. W trakcie nauki na tym kierunku uczeń zdobędzie wiedzę i umiejętności w zakresie: prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej, wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy, wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów, wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu, wykonywania zmiany koloru włosów, wykonywania stylizacji fryzur, projektowania fryzur, dokumentowania fryzur, wykonywania fryzur na podstawie projektów.
Absolwent po ukończeniu tego kierunku jest przygotowany do podjęcia pracy w salonie fryzjerskim lub do otworzenia własnego mini przedsiębiorstwa.
Na kierunek technik usług fryzjerskich mogą zapisać się osoby, które ukończyły szkołę branżową I stopnia w zawodzie fryzjer.
-
technik budownictwa
Technik budownictwa jest zawodem szerokoprofilowym, który pozwala zdobyć niezbędną wiedzę i umiejętności do: kierowania robotami budowlanymi, prowadzenia dokumentacji budowy, przygotowywania i kontrolowania produkcji budowlanej, sprawowania nadzoru budowlanego. Kierunek przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych zgodnie z obowiązującymi przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony środowiska i ochrony przeciwpożarowej.
Na kierunek technik budownictwa mogą zapisać się absolwenci branżowej szkoły pierwszego stopnia w zawodzie: betoniarz-zbrojarz, monter konstrukcji budowlanych lub murarz-tynkarz.
-
technik pojazdów samochodowych
Technik pojazdów samochodowych zdobywa umiejętności organizowania prac obsługi i naprawy pojazdów samochodowych, oceniania stanu technicznego samochodów, podzespołów i części zamiennych, posługiwania się urządzeniami diagnostycznymi (w tym komputerowymi) oraz sprzętem i przyrządami do reperacji pojazdów. Absolwent przygotowany jest do prowadzenia dokumentacji technicznej związanej z obsługą i naprawą, określania kosztów wykonanych usług, części zamiennych i materiałów eksploatacyjnych, sprzedawania samochodów i artykułów motoryzacyjnych, sporządzania dokumentów dotyczących ubezpieczania, ewidencji i obrotu samochodami.
Na kierunek technik pojazdów samochodowych mogą zapisać się absolwenci branżowej szkoły I stopnia w zawodzie: mechanik pojazdów samochodowych lub elektromechanik pojazdów samochodowych.
-
technik logistyk
Technik logistyk skierowany jest do osób z predyspozycjami do zarządzania i efektywnego planowania przedsiębiorstwa. Na tym kierunku uczniowie zdobywają umiejętności zarządzania informacją pochodzącą z różnych źródeł oraz analizowania efektywności procesów logistycznych. Technik logistyk to zawód z przyszłością, a znajomość szerokiej gamy zagadnień opanowanych w szkole, pozwoli w podjęciu zatrudnienia w większości dziedzin gospodarki.
Na kierunek technik logistyk mogą zapisać się absolwenci branżowej szkoły I stopnia w zawodzie magazynier logistyk.
-
technik technologii żywności (NOWOŚĆ)
Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w: zakładach przemysłu spożywczego, firmach produkujących żywność, mleczarniach, browarach, winiarniach, gorzelniach, drożdżowniach.
Na kierunek technik technologii żywności mogą zapisać się absolwenci szkoły branżowej I stopnia w zawodzie cukiernik, piekarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, przetwórca mięsa, przetwórca ryb.
-
technik transportu drogowego
Technik transportu drogowego zdobywa kwalifikacje do: kierowania pojazdami transportu drogowego, eksploatowania i konserwowania środków transportu drogowego, planowania przewozu osób i rzeczy, organizowania transportu drogowego, obsługiwania pasażerów i ładunków w transporcie drogowym, prowadzenia dokumentacji związanej z przewozem osób i rzeczy, prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie transportu drogowego.
Absolwent kierunku może uzyskać zatrudnienie jako: kierowca zawodowy w firmach specjalizujących się w zakresie przewozu osób i rzeczy, pracownik w firmach spedycyjnych oraz logistycznych, osoba nadzorująca pracę kierowców, może się starać o przyjęcie min. do Inspekcji Transportu Drogowego, wojska lub policji, zakładów usługowo-naprawczych.
Na kierunek technik transportu drogowego mogą zapisać się absolwenci branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kierowca-mechanik.
Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego
Kielce, ul Paderewskiego 55, tel. 41 366 49 71
www.szkoly.zdz.kielce.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
SZKOŁY ZDZ POSIADAJĄ UPRAWNIENIA SZKÓŁ PUBLICZNYCH Opracowano zgodnie z wdrożonym i certyfikowanym systemem zarządzania jakością wg PN-EN ISO 9001:2015 -10 - nabór wrzesień 2025.
Powyższe dane mają charakter informacyjny i nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 k.c