W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach kształcimy w różnych zawodach. Dla każdej specjalizacji przygotowujemy tematyczne spotkania, które wzbogacają wiedzę i umiejętności uczniów. Przykładem tego rodzaju działań są warsztaty kulinarne, które odbyły się 18. listopada 2015 r. Ich głównym organizatorem była Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Kielcach.
Uczestniczyli w nich uczniowie Niepublicznego Technikum Zawodowego kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz przyszli kucharze z Zasadniczej szkoły Zawodowej ZDZ w Kielcach.
Celem zorganizowanych warsztatów było upowszechnianie wiedzy na temat zdrowego odżywiania i stylu życia oraz promocja ekologicznej żywności wśród młodzieży.
Pierwsza część spotkania dotyczyła zasad zdrowego odżywiania. Przedstawiciele kieleckiego oddziału Agencji Rynku Rolnego uczyli zgromadzonych, jak właściwie komponować posiłki i co jeść, aby zachować energię, witalność i nie poddawać się jesiennym infekcjom. Część kulinarna warsztatów polegała na przygotowaniu zdrowych, wartościowych i smacznych potraw. Spotkanie zwieńczył konkurs z nagrodami dla uczniów.