9. marca 2016 roku w Zespole Szkół ZDZ w Kielcach odbył się niezwykły konkurs kulinarny. Po raz pierwszy w naszej szkole przyznano tytuł „Master Chef’a”. Do rywalizacji o ten zaszczytny tytuł stanęło 23. uczestników z klas gastronomicznych Technikum Zawodowego i Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Jurorami w konkursie byli członkowie „Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy”: Rafał Korus z BEST WESTERN Grand Hotel, Hubert Sanecki z Willi Hueta i Krzysztof Zamczyk z Chochla Bar.
Już pierwsza konkurencja wzbudziła wiele emocji. W ciągu szybko upływających dwóch minut należało rozpoznać jak najwięcej ziół i przypraw. W pojemnikach znajdowały się między innymi popularne w naszych kuchniach: papryki mielone, bazylia, majeranek oraz egzotyczne i na pewno mniej znane uczniom: kurkuma, kumin, czy najdroższa przyprawa świata - szafran. Uczniowie mogli posłużyć się swoimi zmysłami: smaku, wzroku i węchu. Po tym etapie jurorzy wyłonili najlepszą ósemkę. Największą ilość przypraw udało się zidentyfikować Izabeli Błońskiej i to ona jako pierwsza dobrała sobie pomocnika. W jej ślady poszły kolejne osoby. W ten sposób stworzono dwuosobowe zespoły , które przystąpiły do praktycznej części konkursu. Na stanowiskach w ukryciu czekał produkt, z którego w dwie godziny należało przygotować danie zasadnicze. Okazało się, że głównym składnikiem potraw było… mielone mięso wieprzowe. Do dyspozycji uczestników była także doskonale zaopatrzona spiżarnia, a w niej aromatyczne owoce i warzywa, grzyby ,różnego rodzaju kasze i makarony i oczywiście świeże zioła i przyprawy. Uczniowie pracowali w pocie czoła, pod presją szybko upływającego czasu, a w ostatnich minutach musieli jeszcze wyserwować cztery porcje przygotowanego przez siebie dania. W momencie rozstrzygnięcia konkursu emocje sięgały zenitu. Ocenie podlegał nie tylko smak, ale i pomysł oraz estetyka podania. Po degustacji przygotowanych potraw jurorzy przyznali punkty w wymienionych kategoriach. Ich suma zdecydowała o wygranej . Po naradzie jury ogłosiło zwycięskie zespoły. Trzecie miejsce w pierwszej edycji szkolnego konkursu „Master Chef . Kreatywny młody kocharz” zdobyła drużyna Patryka Nowaka i Karola Mazura za danie „Nalesniki a’la MY”. Drugą nagrodę przyznano za „Pene z mięsem mielonym i pieczarkami” Martynie Gajos i Patrycji Drobot. Laureatami pierwszego miejsca i zdobywcami zaszczytnego tytułu „Master Chef’a” zostali: Paulina Sobczyk i Michał Pająk. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali w nagrodę sprzęt kuchenny, a świeżo upieczeni szkolni mistrzowie dodatkowo staż w restauracji Willa Hueta.
Należy dodać, że żaden z 23. uczestników konkursu nie wyszedł z pustymi rękami. Upominki dla wszystkich ufundowała Agencja Rynku Rolnego, która była honorowym patronem imprezy. Organizatorami i pomysłodawcami konkursu: „Master Chef. Kreatywny młody kucharz” byli nauczyciele przedmiotów branży gastronomicznej: pani Agnieszka Janus i pan Mariusz Bezak. Serdecznie dziękujemy i gratulujemy zarówno zwycięzcom, jak i organizatorom. Mamy nadzieję, że ten wyjątkowy turniej gastronomiczny na stałe zagości w kalendarzu imprez szkolnych.