W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach ugościliśmy sezonowymi przetworami nauczycieli i uczniów gimnazjów. W ciekawej i bardzo smacznej formie uczyliśmy nowych i tradycyjnych smaków oraz prostych umiejętności kulinarnych. Jesień nie zawsze musi być postrzegana jako pora deszczowa i zimna. Udowodniła to Pani Agnieszka Janus, która wraz uczniami, kształcącymi się w zawodzie kucharz w Zasadniczej Szkole Zawodowej zorganizowała warsztaty kulinarne pod nazwą „Jesienne przetwory do domowej spiżarni”.
W dn. 07.10.2016 r. pracownię gastronomiczną naszej szkoły odwiedzili uczniowie z kieleckich gimnazjów. Kolorowy klimat i zapach owocowych przetworów towarzyszył przez cały czas spotkania. Cieszymy się, że mogliśmy w ten sposób ukazać młodzieży gimnazjalnej jak szybko i prosto można przygotować smaczne i zdrowe smakołyki, które umilą nam czas zimowych wieczorów. Dziękujemy przy tym uczniom Gimnazjum nr 6 i Gimnazjum nr 9 oraz ich opiekunom za tak liczne przybycie. Mamy nadzieję, że nasze zajęcia zachęciły młodzież gimnazjalną do wyboru swojej ścieżki zawodowej kształcenia się na kierunkach związanych z gastronomią.