Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach jest otwarty na różnego rodzaju inicjatywy mające na celu współpracę z innymi placówkami edukacyjnymi. W dn. 18.10.2016 r. uczniowie klasy III kucharz Zasadniczej Szkoły Zawodowej wraz z Panią Agnieszką Janus oraz Panem Krzysztofem Zamczykiem zorganizowali warsztaty gastronomiczne dla 20 uczniów Gimnazjum nr 1 im. Stefana Żeromskiego w Piekoszowie. Celem tego wydarzenia była popularyzacja zdrowego odżywiania w codziennym życiu. Dzięki warsztatom młodzież klasy zawodowej ukazała gimnazjalistom, że gotowanie może przerodzić się w prawdziwą pasję.
Nasza szkolna pracownia gastronomiczna została podzielona na pięć sekcji , w których gimnazjaliści pod okiem naszych uczniów i nauczycieli z zapałem przygotowywali pełne witamin i zdrowe potrawy. Młodzież miała za zadnie przyrządzić zupę- krem z dyni z chipsami marchewkowymi, roladę drobiową ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym, risotto z warzywami oraz sałatkę wiosenną z sosem winegret. Wszystkie dania szybko zniknęły z talerzy, co świadczy o tym, że były nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Cieszymy się, że poprzez takie zajęcia mogliśmy zachęcić młodszych kolegów do kształcenia się w klasach gastronomicznych, a przede wszystkim do odżywiania się zgodnie z nową piramidą żywienia.