Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół ZDZ w Kielcach już wielokrotnie udowadniali, że sztuka kulinarna jest ich prawdziwą pasją. Chętnie uczestniczą w rożnego rodzaju pokazach i konkursach, zdobywając przy tym wyróżnienia i nagrody. Nie mogło ich zatem zabraknąć na największej w regionie imprezie promującej kulinarne tradycje Kielecczyzny. W dniach 30.04 - 01.05. b.r. w Tokarni odbył się konkurs kulinarny pt.: ,,Świętokrzyski Mistrz Kuchni ". W niedzielę zmagali się amatorzy i juniorzy. Zespół Szkół ZDZ w Kielcach reprezentowali Paulina Sobczyk i Maciej Dyk z klasy III TŻ.
Ich zadaniem było przygotowanie w czasie 75 minut przystawki na bazie twarogu i dania głównego z pstrąga i grzybów. Każde z dań musieli przygotować w pięciu degustacyjnych porcjach. Świetnie się sprawili wykonując popisowe dania, które śmiało mogłyby znaleźć się w restauracyjnym menu. Stres był ogromny. Rywalizacja odbywała się na oczach jurorów i licznie zgromadzonej publiczności. Tego dnia Skansen w Tokarni, który odwiedziło ok. 6 tysięcy osób, stał się wspaniałą ambasadą regionalnej kuchni. Cieszymy się, że wśród ambasadorów świętokrzyskich smaków znaleźli się nasi uczniowie. Paulina i Maciej zajęli III miejsce. Serdecznie gratulujemy naszym młodym Mistrzom Kuchni i życzymy im dalszych sukcesów!