W Zespole Szkół ZDZ w Kielcach nie brak utalentowanych uczniów, którzy pod czujnym okiem doświadczonych nauczycieli doskonalą się w wybranym zawodzie. Wśród nich są młodzi adepci sztuki kulinarnej. O wysokim poziomie ich umiejętności świadczą wyróżnienia i laury w wielu konkursach. 12.grudnia w Zespole Szkół Samochodowo – Usługowych w Skarżysku-Kamiennej odbył się 2 etap konkursu kulinarnego pt. ,,Bliskie spotkania z perliczką”. Rywalizowało pięć dwuosobowych zespołów, których zadaniem było przygotowanie potrawy z perliczki, według własnej receptury i zaserwowanie jej na zaaranżowanym stole.
Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny. Małgorzata Krawętkowska z klasy III TŻ i Szymon Brzóska z ITŻ zajęli pierwsze miejsce. Ich bezkonkurencyjna potrawa to „udka z perliczki z szafranową gruszką i sosem żurawinowym serwowane z puree pistacjowym’’.
Szkołę branżową reprezentowali: Jakub Wojtasiński i Karol Stolarczyk z kasy 1 kucharz, którzy przyrządzili ,, pierś z perliczki w sosie wiśniowym i puree z kalafiora”. Pomimo zaciętej rywalizacji nie udało im się stanąć na podium. Gratulujemy im odwagi i liczymy, że w następnych konkursach zajmą czołowe miejsca.
Warto dodać, że to już drugi rok z rzędu uczniowie naszej szkoły sięgają po najwyższe miejsce w konkursie kulinarnym w Skarżysku-Kamiennej.
Niezwykle cieszą liczne sukcesy naszej młodzieży, ale trzeba podkreślić, że za nimi stoi wspaniała praca najlepszych Nauczycieli, którzy zasługują na szczególne podziękowania i słowa uznania - Mariusz Bezak, Agnieszka Janus, Krzysztof Zamczyk, Hubert Sanecki.
Gratulujemy serdecznie wszystkim uczestnikom i życzymy kolejnych sukcesów.