Zespół Szkół ZDZ w Kielcach oferuje swoim uczniom naukę wybranego zawodu, dbając o kształcenie na najwyższym poziomie i rozwijanie zainteresowań młodzieży. Dla wielu naszych przyszłych szefów kuchni gotowanie to prawdziwa pasja. Zamiłowanie do zawodu ujawniają miedzy innymi poprzez udział w wielu konkursach kulinarnych. Dnia 11 kwietnia uczniowie klas gastronomicznych Zakładu Doskonalenia Zawodowego rywalizowali w konkursie „Bitwa na smaki”. Tematem przewodnim był schab.
Celem konkursu jest propagowanie sztuki kulinarnej, rozwój wiedzy i umiejętności uczniów, zdobycie doświadczenia i rywalizacja z rówieśnikami. - To pomoże im w przyszłości stać się prawdziwymi mistrzami w swym fachu - oceniał – Krzysztof Zamczyk z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w szkole ZDZ.
Do rywalizacji w „Bitwie na smaki” stanęło siedem dwuosobowych zespołów. Na przygotowanie potrawy młodzi kucharze mieli 120 minut. Liczył się smak, ale to nie był jedyny przepis na sukces.
- Braliśmy pod uwagę smak, ale wiele rzeczy broni się same i tutaj trzeba je trochę podkręcić, ale są osoby które wybiły się ponad przeciętność i to nas cieszy – mówi Mariusz Putek, szef kuchni, członek jury.
Wybór najlepszego dania nie był łatwy – jak mówią członkowie jury - zadecydowały szczegóły. Wygrał schab grillowany wykonany przez Dominika Rosika i Karola Starzyka, uczniów pierwszej klasy. Pozostali uczestnicy konkursu „Bitwa na smaki” również otrzymali nagrody i dyplomy.